Nie szukaj już więcej! Tu zamówisz staropolski żurek.
Obecnie z rzadka już jemy obiady złożone z dwóch dań. Z powodu chronicznego pośpiechu, co generuje potrzebę natychmiastowego najedzenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie na rzecz posiłków niegdyś oferowanych zwykle jako to większe danie. Lecz typowo polskie zupy, jak przykładowo żurek i barszcz biały, pozostaną z nami jeszcze długo. Nawet jeśli samodzielnie gotujemy je już wyłącznie sporadycznie, to nadal są one stałą pozycją w ofercie restauracji oraz bufetów z rodzimą kuchnią, jak również są obligatoryjnie serwowane podczas świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy.
Żurek a barszcz biały – główne różnice
Kiedy zapyta się obywatela polski o zupę przygotowywaną na zakwasie z mąki, to bezzwłocznie przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Mnóstwo osób często nie rozróżnia, że to dwa odrębne dania, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem tradycyjnie barszcz biały gotuje się z zakwasu mąki pszennej, żurek zaś – na zakwasie na mące żytniej. Ale to nie jedyne, co odróżnia te zupy, niemniej powinno się stanowczo zaznaczyć, iż nie ma jednej kanonicznej receptury na żurek i kolejnej na barszcz biały. Kuchnia jest wszak sztuką, a każde danie odzwierciedla subiektywne upodobania i zdolności kucharza. Co jednak da się wskazać to fakt, iż w barszczu białym na ogół znajdziemy więcej grzybów i jarzyn. Zabiela się go również przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można zastosować sok z ogórków kiszonych lub z kapusty kiszonej. Z kolei z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej skomplikowane, bo w ramach tej rodziny zup można wymienić 3 warianty:
– zawiesisty, kwaśny żur sporządzany zwykle ze sporą ilością czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kartoflami;
– lekki, niezbyt gęsty żurek, zabielany sowicie śmietaną i doprawiany sporą ilością majeranku, podaje się go zazwyczaj z chlebem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie chlebowym albo żytnim.
Bazę na żurek bądź barszcz biały można kupić
Wykonanie zakwasu na wymienione wcześniej zupy jest łatwe, choć nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. W sieci zamieszczono kilkanaście instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi warto się posłużyć. Wykorzystując jednakże domowy zakwas powinno się zaplanować przyrządzanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Dlatego, gdy chęć np. na żur przyjdzie do was niespodziewanie, zalecamy wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, wystarczających na zrobienie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych tradycyjnych, jak i online, bez problemu nabędziemy zakwasy z mąki pszennej i żytniej, dzięki którym przygotujemy aromatyczny barszcz biały i żurek śląski albo staropolski.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]