Cechy soli kłodawskiej i himalajskiej

Dowiedz się, gdzie zamówić sól kłodawską.

Sól to składnik konieczny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie zalety ma sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Dlaczego należy ich używać w kuchni?

Zalety różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która doskonale wzbogaca smak jedzenia. Jakkolwiek nadużywanie soli może mieć negatywny wpływ na zdrowie, to jej rozważne ilości (nie więcej niż 6 gramów w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla prawidłowego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, tj. w pierwiastek regulujący podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska czerpana ze złóż szacowanych na blisko 250 mln lat. Produkt ten zawiera wiele wartościowych pierwiastków oraz minerałów, m.in. cynk, żelazo czy selen, a zarazem jest pozbawiony niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, np. toksycznych metali ciężkich. Różowa sól himalajska doskonale uwydatnia smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie dużych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska – używana nie tylko w branży spożywczej

Sól kłodawska z kolei to produkt o dużym stopniu czystości – zawiera prawie 97% NaCl i stanowi wspaniały do tradycyjnych przetworów. Jest niezastąpionym źródłem wapnia, potasu czy cynku, innymi słowy pierwiastków koniecznych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, tym samym nie zatraca swoich właściwości i jest bez trudu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest często wykorzystywana nie tylko w branży gastronomicznej, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]