Stal nierdzewna posiada wiele istotnych właściwości powodujących, iż jest szeroko używana. Jej nadrzędny atut to z naturalnie niepodatność na korozję, która nie tylko gwarantuje wytrzymałość wyprodukowanych z niej sprzętów, ale także umożliwia im kontakt z płynami oraz wilgotnymi materiałami. Prócz tego stal nierdzewna jest obojętna chemicznie, co oznacza, że nie wchodzi w reakcje z substancjami o kwaśnym odczynie, a listę jej zalet uzupełnia równa powierzchnia zapobiegająca rozwojowi mikroorganizmów.
Wyroby ze stali kwasoodpornej – pojemniki na kosmetyki lub artykuły spożywcze
Stabilność chemiczna oraz bezpieczeństwo mikrobiologiczne czynią ze stali nierdzewnej idealny materiał dla branży spożywczej. Wyroby ze stali kwasoodpornej są na co dzień używane przez fabryki przetwórstwa, które używają ich w toku produkcji i składowania artykułów spożywczych. W warzelniach piwa i piekarniach wyroby ze stali nierdzewnej wykorzystuje się w jako pojemniki fermentacyjne. Stop ten jest też używany na co dzień w branży kosmetycznej i przez podmioty działające w sektorze pozyskiwania i dystrybucji paliw, rozpuszczalników i innych chemikaliów.
Wyroby ze stali nierdzewnej – niezastąpione w budownictwie
Odporność na niesprzyjające czynniki atmosferyczne (wysokie i niskie temperatury, kwaśne deszcze czy wilgotność) sprawia, że wyroby ze stali nierdzewnej doskonale zdadzą egzamin w warunkach zewnętrznych (przykładowo jako balustrady balkonowe) oraz na pływalniach (jako poręcze i drabinki). Ze względu na piękny wygląd, jednakowo dobrze prezentują się też w wewnętrznych częściach obiektów budowlanych – m.in. na klatkach schodowych. Oprócz tego sterylność stali nierdzewnej pozwala na używanie jej w gabinetach lekarskich i ambulatoriach.