Kwaszone ogórki – prosta, zdrowa, niskokaloryczna kiszonka

Jeśli szukasz ogórków kiszonych, koniecznie wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.

Na kanapce, w zupie, w sałatce warzywnej, czy jako dodatek do drugiego dania – ogórki kiszone w polskiej kuchni spożywamy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego – kwaszone warzywa są równie pyszne co zdrowe.

Jak wytwarza się ogórki kiszone?

Kwaszone ogórki to warzywa, które poddano naturalnemu procesowi fermentacji i ich przygotowanie jest dość proste. Używa się do tego drewnianych beczek lub pojemnych glinianych garnków, w których ogórki wraz z przyprawami zalewa się solanką i pozostawia na kilkanaście dni w chłodnym miejscu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Wielbiciele mniej kwaśnych smaków mogą przystąpić do konsumpcji kwaszonki już po kilku dniach – takie ogórki nazywamy małosolnymi. W podstawowym przepisie do zalewy wraz z ogórkami wkłada się koper i czosnek, jednak walory smakowe kwaszonych ogórków można urozmaicić innymi dodatkami – np. ziarnami czarnego pieprzu, liśćmi laurowymi czy kawałkami ostrej papryki. Wszystko zależy od naszych preferencji. Oczywiście nie każdy ma czas albo wystarczająco miejsca w kuchni, aby samodzielnie przygotowywać takie kiszonki. Nie każdy ma wszak piwnicę lub spiżarnię, w której możemy przechowywać przetwory w dużych ilościach. Nie oznacza to, że musimy zrezygnować z ogórków kiszonych – w każdej chwili możemy kupić je w sklepie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, tj. kubełkach lub workach z folii, które bez trudu zmieścimy w lodówce.

Dlaczego warto jeść ogórki kwaszone?

Od wieków wiadomo, że warzywa poddane fermentacji są zdrowe i dobrze wpływają na nasz układ pokarmowy. Dzieje się tak, bo wraz z kiszonkami spożywamy pożyteczne kultury bakterii, które pozytywnie wpływają na florę jelit, obniżają ich pH, wspomagając tym samym nasze procesy trawienne. Ale to nie wszystko! Ogórki kiszone, nie są kaloryczne (dostarczają ok 12 kcal w 100 g), a jednocześnie zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę A, K1 i C oraz wiele minerałów niezbędnych do prawidłowego działania organizmu, jak wapń, żelazo, magnez, fosfor czy miedź. A co z sokiem z ogórków kiszonych? Jeśli lubimy kwaśne smaki, warto nie wylewać go po zjedzeniu warzyw tylko również wypić lub dodać do zupy ogórkowej, ponieważ w miarę kiszenia wartości odżywcze przenikają do zalewy. Co ważne, na kiszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się spora ilość soli.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]