Smaczna i niezwykle zdrowa – o kapuście kwaszonej

Więcej o kwaszonej kapuście.

Charakterystyczny smak białej kapusty kiszonej jest bezsprzecznie cząstką polskiej kuchni. Jest ona elementem licznych dań i każdy Polak stosunkowo często widzi ją na talerzu. I bardzo dobrze, ponieważ kapusta kwaszona to niezmiernie zdrowa żywność.

Czemu należy spożywać kapustę kwaszoną?

Kapusta kwaszona, czy też kiszona, gdyż tych przymiotników używa się wymiennie, to jeden z tych wyrobów żywnościowych, które odkryto w wyniku dążenia człowieka do znalezienia sposobu na dłuższe przechowywanie pokarmów. Na skutek poddania działaniu fermentacji mlekowej, drobniutko poszatkowane liście białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez wiele miesięcy. Niegdyś konsumowanie kapusty kwaszonej pozwalało uzupełnić niezbędne minerały i witaminy, których pozyskanie podczas zimy było o wiele trudniejsze aniżeli obecnie. A trzeba zaznaczyć, iż kwaszona kapusta ma wiele substancji koniecznych dla właściwego działania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, witaminy A, jak również witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz wykazującej m.in. właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. W kwaszonce tej znajdują się także inne kluczowe dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B12, B6, B1). Prócz tego, kwaszona kapusta to źródło między innymi błonnika pokarmowego, żelaza i fosforu. Jednocześnie to pożywienie o małej wartości kalorycznej, dlatego poleca się jego konsumpcję osobom pragnącym odchudzić się.

W jakich posiłkach wykorzystuje się kiszoną kapustę?

Kapusta kiszona na naszych stołach spotykamy jako główny składnik dań, jak i jako przystawka do nich. Na surowo na ogół spożywa się ją w postaci surówki z tartą marchewką lub posiekaną cebulką, która pasuje do potraw z ryb i kartofli, a czasem na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To też produkt, który bardzo dobrze komponuje się z grzybami i czerwonym mięsem, dlatego używa się jej w farszu do pierogów, krokiecików czy łazanek. Oczywiście, bez kapusty kwaszonej nie byłoby najlepszych polskich dań jak góralska kwaśnica, bigos bądź kapuśniak.

Generalnie każda rodzina posiada własny przepis na kapustę kwaszoną, jednakże w dzisiejszych czasach nieczęsto zakwasza się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już konieczności składowania produktów spożywczych na zimę. Kwaszoną kapustę w małych oraz wielkich opakowaniach bez przeszkód znaleźć można w każdym sklepie osiedlowym, a nawet można zamówić ją online. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie również kapustę kwaszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]