Kup sok z kapusty
Artykuły fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan powtórnie wróciły do menu Polaków. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także nowe, do tej pory mniej lubiane warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o leczniczych walorach fermentowanego jedzenia nie można zapomnieć również o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy czy wszelkiego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Głównie te ostatnie są godne zainteresowania – pozwalają w prosty i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu ciału substancje niezastąpione dla jego właściwego funkcjonowania.
Jakie witaminy zawiera sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie sporo substancji oddziałujących zbawiennie na nasze samopoczucie. Najważniejszym elementem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z kapusty, buraków bądź pozostałych kwaszonek to także skarbnica witamin. Warta uwagi jest w szczególności wysoka zawartość witaminy C – zaledwie pół szklanki tego napoju zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy też pić z uwagi na zawartość witamin z grupy B, witaminy K i E, a także znaczne stężenie soli mineralnych.
Czemu należy pić sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z uwagi na obecność bakterii kwasu mlekowego pożytecznie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz pracę jelit. Na dodatek nagromadzenie witamin usprawnia działalność układu nerwowego, łagodzą symptomy depresji, szkorbutu i cukrzycy, a także pomagają poradzić sobie ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny ponadto sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo wrzody dwunastnicy czy refluks. Wzmacniają one także apetyt i stanowią osłonę w trakcie kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]