Dowiedz się, gdzie zamówić barszcz czerwony z buraków.
Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to potrawa typowo świąteczna, którą podajemy zwykle podczas Wigilii albo większych rodzinnych zabaw. Tam, gdzie obyczaj jedzenia dwudaniowych posiłków wciąż trwa, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stołach nie tylko w formie zupy, lecz również jako dodatek do wielu posiłków.
Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa obiadowa, ale też pyszna przekąska
Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to prosta do przygotowania zupa z buraków, która sama w sobie nie jest bardzo pożywnym daniem. Lecz właśnie jego nieznacznie słodki, a równocześnie kwaskowaty aromat powoduje, że wyśmienicie dopełnia się on z odmiennymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest mnóstwo – jedni zalewają nim pierogi z grzybami, kapustą albo mięsem, inni wolą w nim kiełbasę, jajko i kartofle. Barszcz czerwony to doskonałe danie na obiad, lecz też apetyczna przekąska lub ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy rewelacyjnie pasuje do chrupkiego pasztecika z pieczarkami bądź drożdżówki z mięsnym farszem.
Wypada zaznaczyć, iż barszcz czerwony, o ile kucharz nie dodał do niego śmietany, nie jest zupą bardzo kaloryczną. Danie to uważane jest za zdrowe, bo dostarcza organizmowi kwas foliowy, witaminę C oraz witaminy z grupy B, mangan, jak również wiele żelaza, i z tego powodu rekomenduje się je anemikom. Tymczasem z uwagi na fakt, że bazą tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a zarazem przeważnie zjada się ją z dodatkami zawierającymi duże ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.
Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma lepszy smak
Nie ma kanonicznej receptury na barszcz z buraków – każdy w kuchni wykorzystuje własne ulubione dodatki i inaczej doprawia to danie. Niektórzy kochają pikantny barszcz, dobrze pieprzny, inni dosypują do niego troszkę cukru, aby uwydatnić naturalną słodycz buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, gdy szykuje się go na bazie zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z buraków kwaszonych ma mocniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a jednocześnie zawiera więcej pożytecznych składników odżywczych. Zakwas z kwaszonych buraków można oczywiście przyrządzać osobiście, lecz proces fermentacji – w zależności od panujących w otoczeniu warunków – trwa mniej więcej 7 dni. Jeżeli jednak raptem nabierzesz ochoty na to danie, w żadnym razie nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie albo online.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]